Συνέντευξη του Νικολά Ραδίση από το beerbartender για την «Νήσος» και όχι μόνο…

Σχετικά με Nicola Radisis

Ο Νικολά Ραδίσης είναι ιδρυτής και κύριος αρθογράφος του beerbartender.gr. Εισηγείται σεμινάρια σχετικά με την μπύρα, την φιλοσοφία και την κουλτούρα της καθώς και τον τρόπο που σερβίρεται και συμμετέχει σε εκθέσεις και διαγωνισμούς μπύρας είτε ως κριτής είτε ως εκπαιδευτής.

Nicola Radisis

Βρήκαμε τον Νικολά Ραδίση λίγο μετά την πρώτη παρουσίαση της μπύρας «Νήσος» στο BarOmetro στις 2 του μήνα και του κάναμε λίγες ερωτήσεις για την συγκεκριμένη μπύρα, αλλά και όχι μόνο…


Αγαπητέ Νικόλα, η “Νήσος” δεν είναι η πρώτη κυκλαδίτικη μπύρα, αλλά είναι σίγουρα η πρώτη από την Τήνο και η πρώτη Pilsner, πως χαρακτηρίζεις την επιλογή αυτού του τύπου μπύρας; Τι σκεφτόσουν πριν την δοκιμάσεις και τι μετά;
Πολύ σωστά η Νήσος, δεν είναι η πρώτη κυκλαδίτικη μπύρα, αλλά είναι η πρώτη μπύρα που παράγεται στην Τήνο. Η Τήνος, όπως γνωρίζω, αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Τόσο ο εσωτερικός τουρισμός, ιδιαίτερα τον 15αυγουστο, όσο και ο εξωτερικός, με μεγάλη χαρά θα δοκίμαζαν και στήριζαν τοπικά προϊόντα. Είναι δεδομένο, ότι μια μπύρα τύπου Pilsner είναι ιδανική για κάθε ώρα και κάθε μέρος, συνδυάζεται εύκολα με την μεσογειακή κουζίνα και αποτελεί μια κλασσική επιλογή, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους καταναλωτές.
Η αλήθεια είναι, ότι ήμουν προκατειλημμένος, παρόλο που δεν είναι σωστό να είμαστε προκατειλημμένοι, πριν την δοκιμάσω, γιατί θεωρούσα ότι θα είναι άλλη μια κλασσική Pilsner. Η προκατάληψη, χάθηκε με την πρώτη μπύρα, στην πρώτη γουλιά.

299291_10151525978698905_314018702_nΌταν την δοκίμασες για πρώτη φορά τι γεύσεις σου έφερε στο στόμα; Σου έφερε αναμνήσεις από κάποια άλλη μπύρα που έχεις πιει;
Ανοίγοντας μια Νησος, σου έρχεται η φρεσκάδα μιας απαστερίωτης, προσεγμένης μπύρας με πολύπλοκη γεύση. Μια μπύρα που δεν είναι επίπεδη. Θεωρώ ότι η συνταγή της μπύρας, είναι δουλεμένη για να ταιριάζει σε πολλούς και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Δεν γίνεται όλες οι μπύρες από μικροζυθοποιίες, να είναι για λίγους. Μου έδωσε αρώματα λυκίσκου (φυτικά) και κάποιες νότες κομπόστας και εσπεριδοειδών (φρουτώδη). Η πικράδα της είναι αρκετά ελαφριά. Στο σημείο αυτό μου θύμισε την Ionian Corfu Pilsner. Θεωρώ ότι και οι δυο μπύρες μπορούν να καταναλωθούν και απ’ τα δυο φύλλα, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς ή συνθήκες.

Με τι θα την έπινες και τι παρέα θα διάλεγες;
Μια μπύρα δεν είναι απαραίτητο να την πιω με κάτι. Αν έπρεπε να διαλέξω όμως ένα φαγητό, σίγουρα θα διάλεγα μια κυκλαδίτικη συνταγή. Είναι ευκολόπιοτη και δροσερή και θεωρώ ότι θα την ταίριαζα με ψάρι και σαλάτα σε κάποιο ταβερνάκι, δίπλα στο κύμα με καλή παρέα.

Κάθε λίγους μήνες βλέπουμε στην χώρα μας και μια νέα μικροζυθοποιία να εμφανίζεται, πως την βλέπεις αυτή την τάση; και πόσες τελικά μικροζυθοποιίες πιστεύεις ότι χωράει τελικά η Ελλάδα;
Η χώρα μας, όπως γνωρίζουμε προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να δώσει στην μπύρα την αίγλη που της αξίζει. Η μπύρα βρισκόταν στην σκιά του κρασιού και αποτελούσε κυρίως την καλοκαιρινή επιλογή. Πλέον με την ποικιλία που διαθέτει η ελληνική αγορά σε εγχώριες μπύρες, μπορεί να καλύψει κάθε καταναλωτή, χωρίς εκείνος να απευθύνεται σε προϊόντα εισαγωγής. Το ιδανικό θα ήταν να καλύψουμε ακόμα ορισμένους τύπους μπύρας ή να διευρύνουμε τις επιλογές μας, όπως να έχουμε άλλη μια ή και δύο ελληνικές Weiss. Ακούγονται πολλά παράπονα, πολλά απ’ τα οποία είναι σωστά ότι οι ελληνικές μπύρες είναι ακριβές. Ισχύει ότι κάποιες είναι, ωστόσο γίνεται προσπάθεια οι μπύρες να γίνουν ακόμα πιο οικονομικές. Το γεγονός όμως ότι οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες δεν εξυπηρετεί. Αν προσπαθούσε μια μικροζυθοποιία, να παράγει μπύρα με περισσότερες ελληνικές πρώτες ύλες ή προσπαθούσε να διευρύνει την ποικιλία στα παρεχόμενα είδη μπύρας, δεν θα ήμουν αρνητικός. Δεδομένου λοιπόν ότι μπορούμε να στηρίξουμε τα αμέτρητα ελληνικά κρασιά, μπορούμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερες ελληνικές-ποιοτικές μικροζυθοποιίες, κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Ποιος δεν θα δοκίμαζε μαζί με τον τοπικό μεζέ, ένα τοπικό κρασί ή μια τοπική μπύρα;



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

0 thoughts on “Συνέντευξη του Νικολά Ραδίση από το beerbartender για την «Νήσος» και όχι μόνο…