Πιες μια Μπύρα, να δεις Καλό!

Beer  Health Book - (E) Cover_Page_01Συνήθως, όταν ενδίδουμε σε ένα ωραίο ποτήρι γεμάτο με λαχταριστή μπύρα, δεν πολυσκοτιζόμαστε για τα θρεπτικά της οφέλη. Σύμφωνα με την επίσημη Database θρεπτικής αξίας του Τμήματος Γεωργίας των Η.Π.Α. (the United States Department of Agriculture National Nutrient Database), η θρεπτική αξία μιας τυπικής μερίδας (350 ml) μπύρας είναι:


Θερμίδες: 153
Πρωτεΐνες: 1,64 γραμμ.
Υδατάνθρακες: 12,64 γραμμ.
Ασβέστιο: 14 mg
Μαγνήσιο: 21 mg
Φώσφορος: 50 mg
Ποτάσιο: 96 mg
Νάτριο: 14 mg
Ψευδάργυρος: 0,04 mg
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη): 0,018 mg
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη): 0,089 mg
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): 1,826 mg
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ): 0,146 mg
Βιταμίνη Β6: 0,164 mg

Η μπύρα, συνεπώς, εκτός από άκρως απολαυστική, μπορεί να είναι και αρκετά ωφέλιμη, όταν την καταναλώνουμε χωρίς υπερβολή. Υπάρχουν, βεβαίως, διάφορα είδη μπύρας, το καθένα με τη δική του ιδιαίτερη γεύση και απόχρωση. Για την εκτέλεση της βασικής της συνταγής, χρησιμοποιούνται μερικά πολύ υγιεινά συστατικά, όπως: λυκίσκος, μαγιά, κριθάρι, βύνη.

Το φολικό (ή φυλλικό) οξύ που περιέχεται στην μπύρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία αποτελεί σημαντικό δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου. Εργαστηριακές έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι υπάρχουν στην μπύρα συστατικά που μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Επίσης, μια μπύρα την ημέρα φαίνεται να έχει και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, που πίνουν ένα ποτήρι μπύρα ημερησίως, ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν καταναλώνουν μπύρα. Σύμφωνα, πάλι, με άλλες έρευνες, οι γυναίκες που πίνουν μια μπύρα ημερησίως έχουν βελτιωμένη διανοητική υγεία, καθώς και καλύτερη πυκνότητα οστών.

Ωστόσο, αν μία μπύρα μάς κάνει καλό, δεν σημαίνει αυτομάτως πως τρεις μπύρες μαζί θα μας κάνουν το ίδιο καλό επί τρία! Όταν η ημερήσια κατανάλωση μπύρας, ή οποιουδήποτε άλλου αλκοολούχου ποτού, ξεπερνά τη μία μερίδα, είναι δυνατόν να εισαγάγουμε στον οργανισμό μας υπερβολική ποσότητα οινοπνεύματος. Οι έρευνες επισημαίνουν ως ωφέλιμη την κατανάλωση μίας μερίδας μπύρας την ημέρα, και όχι επτά μερίδων (μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας!) μαζί, μέσα στην ίδια ημέρα.

Τα θρεπτικά οφέλη της μπύρας μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με το οινόπνευμα. Υπάρχουν είδη μπύρας με χαμηλή ή και μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία μας όσο και η κλασσική μπύρα. Η επιλογή; Δική σας!



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

0 thoughts on “Πιες μια Μπύρα, να δεις Καλό!