Πανεύκολα κριτσίνια Μπύρας

Πόσο ωραία περνάει η ώρα, αλλά και η πείνα όταν τρως κριτσίνια, φαντάσου πόσο ποιο ωραία θα είναι με κριτσίνια που έχουν γίνει με μπύρα!


Τα υλικά μας:
400 γραμμ. αλεύρι
225 γραμμ. μπύρα
15 γραμμ. ελαιόλαδο
10 γραμμ. αλάτι

Εκτέλεση (Στο χέρι ή στο Μίξερ):
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΒάζουμε σε λεκανίτσα (ή στο δοχείο τού μίξερ) το αλεύρι, σε σχήμα ηφαιστείου, προσθέτουμε στο κέντρο την μπύρα, το λάδι και το αλάτι, και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.
Όταν τα συστατικά έχουν δημιουργήσει πια μια ζύμη, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει ομοιογενής, λεία και ελαστική (περί τα 5 λεπτά).
Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας και τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπωλ. Καλύπτουμε με καθαρό πανί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα, σε μέρος ζεστό και που να μην το πιάνουν ρεύματα αέρα.
Έπειτα, τοποθετούμε τη ζύμη ξανά στην (ελαφρώς αλευρωμένη) επιφάνεια εργασίας και την τεντώνουμε με πλάστη, σαν να ανοίγαμε βάση για πίτσα, μέχρι το πάχος της να είναι λιγότερο από 1 εκατοστό.
Κόβουμε τις άκρες ώστε η ζύμη να σχηματίσει ένα ορθογώνιο, και αρχίζουμε να κόβουμε με καλοακονισμένο μαχαίρι σε λεπτά «μπαστουνάκια» (πλάτους μικρότερου από 1 εκατοστό). Τα τοποθετούμε στο ταψί μας, που το έχουμε καλύψει με φύλλο σιλικόνης, και σκεπάζουμε με καθαρό πανί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Όταν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, βάζουμε το ταψί (ή τα ταψιά) με τα μπαστουνάκια ζύμης και ψήνουμε για 12 με 16 λεπτά, ώσπου να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να είναι τραγανά.
Βγάζουμε τα κριτσίνια μπύρας από τον φούρνο και αφήνουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

Tips:
Με τις άκρες που είχαμε κόψει για να σχηματίσουμε το ορθογώνιο της ζύμης, μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα: είτε να τις ενώσουμε, να ξαναζυμώσουμε και να τεντώσουμε για να κόψουμε κι άλλα μπαστουνάκια, ή να πλάσουμε το ζυμάρι τους για να φτιάξουμε κάποιο άλλο ορεκτικό (π.χ. πιτσάκια, ψωμάκια). Στη δεύτερη περίπτωση, πλάθουμε στο σχήμα που διαλέγουμε, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο.
Τα κριτσίνια μας γίνονται φίνα και τραγανά, αρέσουν σε όλους και ιδίως όταν συνοδεύονται από σάλτσες και ντιπ, αλλά και καπνιστά ή πικάντικα αλλαντικά και ώριμα τυριά. Και, φυσικά, μπύρα!



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

0 thoughts on “Πανεύκολα κριτσίνια Μπύρας