Ο Λυκίσκος μαγεύει και προστατεύει!

Όπως είδαμε στο προηγούμενο σχετικό μας άρθρο, ο λυκίσκος νοστιμίζει και αρωματίζει την μπύρα, βελτιώνει την υφή και «συμπεριφορά» τού αφρού της, αλλά και την προστατεύει από επιθέσεις μικροοργανισμών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μπορεί να προστατέψει και εμάς, αφού περιέχει μια ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες!


likiskosΗ ουσία που χαροποίησε τους επιστήμονες λέγεται ξανθοχουμόλη, είναι ορμονικού τύπου και εντοπίστηκε στον λυκίσκο: δηλαδή, στο φυτό που κατ’ εξοχήν χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας. Και η ουσία αυτή έχει αντικαρκινική επίδραση, όπως ανακοίνωσε ομάδα Γερμανών επιστημόνων. Πρόκειται για ανακάλυψη που επιβεβαιώθηκε και από ερευνητές τού Πανεπιστημίου τού Oregon στις ΗΠΑ.

Η ξανθοχουμόλη, που όπως είπαμε ανακαλύφθηκε στον λυκίσκο, δεν έχει να κάνει με άλλες οιστρογόνες ουσίες που επίσης υπάρχουν στο φυτό αυτό. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη ανοίγει καινούργιους δρόμους για ευρύτερη αξιοποίηση του λυκίσκου στη φαρμακευτική βιομηχανία. Είναι, βέβαια, ακόμη νωρίς για να μπορέσει να βρεθεί αμέσως η πιο αποτελεσματική της εφαρμογή.

Σίγουρα πάντως, αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τον ωφέλιμο χαρακτήρα τής μπύρας στην υγεία, αφού η μπύρα είναι το μόνο ποτό που περιέχει λυκίσκο. Υπενθυμίζουμε εδώ πως η συνετή κατανάλωση μπύρας μπορεί αποδεδειγμένα να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου στεφανιαίων βλαβών ακόμη και κατά 60% (!), και προπαντός στις γυναίκες, αφού συμβάλλει στην καθυστέρηση εμφάνισης της εμμηνόπαυσης (που στις εκβιομηχανισμένες χώρες ξεκινά κατά Μέσο Όρο στην ηλικία των 51).

Η μπύρα μπορεί επίσης να ωφελήσει άτομα που ρέπουν προς την υπέρταση ή τη μεγάλη συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα. Ακόμη, επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα αρνούνται ότι η συνετή κατανάλωση μπύρας παχαίνει, αφού ένα λίτρο μπύρας δίνει περίπου 400 με 500 θερμίδες, δηλ. όσες και ο χυμός πορτοκαλιού!



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

0 thoughts on “Ο Λυκίσκος μαγεύει και προστατεύει!