Μπυρο-διακοπές στην Ευρώπη, μέρος 1 – Βέλγιο

Δεν είναι λίγοι όσοι απολαμβάνουν την μπύρα και ως ποτό, αλλά και ως κουλτούρα. Εκτός από τον λεγόμενο «Οινικό Τουρισμό», υφίσταται και αναπτύσσεται και ο «Τουρισμός Μπύρας». Καθώς ο καιρός «ανοίγει» και οικονομικά πακέτα διακοπών έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, ας δούμε μερικές από τις κορυφαίες επιλογές για ποιοτικές μπυρο-αποδράσεις στη Γηραιά Ήπειρο.


Βέλγιο

belgium_2953_600x450Αν πιστεύατε ότι το πλέον διεθνές «προϊόν» Βελγικής προέλευσης οφείλεται στην Agatha Christie και λέγεται Ηρακλής Πουαρώ, υπενθυμίζουμε πως οι πραγματικοί Βέλγοι από νωρίς, προτού καν απολαύσουν την ανεξαρτησία τους, απολάμβαναν την μπύρα τους. Κατά τόπους μονές (τα περίφημα αββαεία) αρχικά παρασκεύαζαν και διένειμαν μπύρα για να συγκεντρώνουν χρήματα. Ακόμη και σήμερα, επιτομή τής βελγικής μπυρο-απόλαυσης παραμένουν οι περίφημες μπύρες Τραπιστών μοναχών, που εξακολουθούν να παράγονται σε εν ενεργεία μοναστήρια.

Οι περίπου 178 ζυθοποιΐες και τα περισσότερα από 450 διαφορετικά είδη μπύρας τής χώρας αποδεικνύουν πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν την μπύρα οι Βέλγοι. Είναι, άλλωστε, η μόνη χώρα που διαθέτει επίσημη “Beer Route”, δηλ. συγκεκριμένη διαδρομή (με αυτοκίνητο) ανά την χώρα, για αυτοψία (και απόλαυση) γνήσιων μπυροεμπειριών.

Οι περισσότερες Βελγικές μπύρες σερβίρονται η καθεμιά σε δικό της ποτήρι, με ξεχωριστό σχήμα και ανάγλυφο διάκοσμο. Στο ποτήρι αυτό απαγορεύεται να σερβιριστεί οποιαδήποτε άλλη μπύρα! Το δε σχήμα του έχει μελετηθεί ώστε να αναδεικνύει καλύτερα τη γεύση και τα αρώματα της μπύρας για την οποία προορίζεται.

Κλασσικές Βελγικές lager με διεθνή απήχηση είναι οι “Jupiler”, “Maes” και “Stella Artois”. Αξίζει, όμως, να δοκιμάσει κανείς και τις πιο «τολμηρές» “Duvel”, “Forbidden Fruit” και “Judas”. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι η διεθνής αλυσίδα καφε-εστιατορίων “Belgian Beer Café” αποτελεί καλή ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς την ατμόσφαιρα μιας γνήσιας Βελγικής brasserie ακόμη και χωρίς να επισκεφθεί το Βέλγιο. (Αναλυτικό κατάλογο των ανά τον κόσμο “Belgian Beer Café” μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.belgianbeercafe.com/bars/list).

Εννοείται, βεβαίως, πως για τους φανατικούς λάτρεις τής μπύρας, μία από τις πιο θελκτικές προκλήσεις είναι το Belgian Beer Weekend, μια από τις καλύτερες Γιορτές Μπύρας στην υφήλιο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη. Νά ένας ωραίος τρόπος για να ξεπεραστεί η φθινοπωρινή μελαγχολία…

Όλη η σειρά αυτών των άρθρων:



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

One thought on “Μπυρο-διακοπές στην Ευρώπη, μέρος 1 – Βέλγιο

  1. Πίνγκμπακ: Βελγικές μπύρες: Ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων | Μπυρα, blog about beer

Τα σχόλια είναι κλειστά.