Μπυρο-διακοπές στην Ευρώπη, μέρος – Μέρος 2: Γερμανία

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Γερμανία τείνει να φέρνει στο μυαλό των Ελλήνων, και όχι μόνο, αρνητικούς συνειρμούς. Έτσι, η μακρά και ένδοξη Γερμανική παράδοση στην παρασκευή και απόλαυση μπύρας έχει σχεδόν περιθωριοποιηθεί στη συνείδηση του ευρύτερου κοινού. Ας φρεσκάρουμε, λοιπόν, τις γνώσεις μας και την όρεξή μας.


Γερμανία

beer_2571275bΦαίνεται πως η χώρα αυτή ξεχειλίζει από μπύρα, αφού αποτελεί έδρα περίπου 1.250 ζυθοποιείων (αριθμός σχεδόν 4πλάσιος από το σύνολο των χωρών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης!), που παράγουν περίπου 5.000 διαφορετικές μάρκες μπύρας.

Παρ’ ότι οι Γερμανοί δεν επινόησαν την μπύρα, φαίνεται πως ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους που την παρασκεύασαν. Επιπλέον, η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που θέσπισε «Νόμο Περί Καθαρότητας της Μπύρας» (ο περίφημος “Reinheitsgebot”, τέλη 15ου-αρχές 16ου αι.), για να καθορίσει ως επιτρεπόμενα συστατικά μπύρας μόνο το νερό, τον λυκίσκο και τη βύνη. Αν και ο “Reinheitsgebot” δεν ισχύει πια, οι Γερμανοί ζυθοποιοί εμμένουν σε αυτόν σχεδόν φανατικά, καθώς τον θεωρούν ζήτημα υπερηφάνειας και παράδοσης.

Αν δεν είναι αυτοί καλοί λόγοι για να επισκεφθείτε τη Γερμανία, τότε ποιος είναι; Διαλέξτε μια όχι πολύ κρύα περίοδο του έτους και χαλαρώστε σε έναn “Biergarten” (κυριολεκτικά: «Μπυρόκηπο»), απολαμβάνοντας ένα μεγάλο, κρύο ποτήρι σπιτικής μπύρας. Οι Γερμανικοί «Μπυρόκηποι» άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια όταν ζυθοποιΐες τού 19ου αιώνα ξεκίνησαν να σερβίρουν μπύρα στους πελάτες τους στα πατάρια πάνω από τα κελλάρια τους.

oktoberfest-2012-31[6]Αν πάλι το καλοκαίρι (δικαίως) προτιμάτε να «μένετε Ελλάδα», υπάρχει πάντα το 16ήμερο φεστιβάλ μπύρας Oktoberfest, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μόναχο την τελευταία εβδομάδα τού Σεπτεμβρίου και την πρώτη τού Οκτωβρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Γιορτή Μπύρας στον κόσμο, στην οποία υπολογίζεται πως προσέρχονται περί τα 6 εκατομμύρια επισκεπτών! Γιατί όχι κι εσείς;

Όλη η σειρά αυτών των άρθρων:



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

One thought on “Μπυρο-διακοπές στην Ευρώπη, μέρος – Μέρος 2: Γερμανία

  1. Πίνγκμπακ: Μπυρο-διακοπές στην Ευρώπη, μέρος – Μέρος 3: Ιρλανδία | Μπυρα, blog about beer

Τα σχόλια είναι κλειστά.