Μπύρα «ΝΗΣΟΣ», από την Τήνο με αγάπη.

Νησος ΜπύραΠού διασταυρώνονται η Καλιφόρνια, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ελλάδα; Μα στην Τήνο, φυσικά! Κι αυτό χάρη στο όραμα για τη δημιουργία μιας αυθεντικής μπύρας, με το όνομα «ΝΗΣΟΣ», σε μια από τις πιο αυθεντικές γωνιές τής χώρας μας. Για την υλοποίηση επιστρατεύθηκαν: Εξαίρετης ποιότητας ζυθοποιίας σε μικρογραφία από την Καλιφόρνια.


Μηχάνημα εμφιάλωσης και σφράγισης από την Ιταλία (ωριαία απόδοση: έως 500 μποτίλιες, των 330 ή των 500 είτε και των 750 ml). Άριστης ποιότητας βύνη (σε 3 ποικιλίες) από το Βέλγιο. Η Ελλάδα χάρισε τον χώρο φιλοξενίας αλλά και τους νέους ανθρώπους που συνέλαβαν το όραμα αυτό: τους ιδρυτές Αλέξανδρο Κουρή, Μάγια Τσόκλη, Ελίνα και Κωστή Δάλλα, και τους διευθυντές Σταύρο Λαδά και Λήδα Νταφούλη.

Επισκεφτήκαμε την «Μικροζυθοποιία Κυκλάδων» στην Τήνο, που στήθηκε στη Βαγιά, λίγα λεπτά από το λιμάνι και την πόλη τής Τήνου. Στο όμορφο κτήριο (πρώην ταβέρνα «Ροδιά») με τα πέτρινα μέρη και την υπέροχη θέα, τουλάχιστον το 90% των εργασιών έγιναν από ντόπιους κατοίκους, και σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να απασχολούνται 5-6 άτομα. Οι άνθρωποι που ονειρεύτηκαν και ξεκίνησαν τη «Μικροζυθοποιία», εκτός από την αγάπη για την μπύρα, ενώθηκαν πρώτα απ’ όλα από την αγάπη για την Τήνο. Το νησί έχει ώς τώρα αγκαλιάσει την προσπάθειά τους, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, αφού έχουν ήδη γίνει παραγγελίες από τα 2 μεγάλα τοπικά σουπερμάρκετ και από εστιατόρια και καφέ-μπαρ. Αλλά και η «Μικροζυθοποιία Κυκλάδων» εμπιστεύθηκε τους εντόπιους ουρανίσκους για τις επιλογές της: Εστιάτορες και υπεύθυνοι μπαρ τής Τήνου συμμετείχαν καθοριστικά στις γευστικές δοκιμές που οδήγησαν στις τελικές επιλογές για την παραγωγή.

nissos-beer-001Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν οι άνθρωποι τής «Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο», η επιχείρηση επιθυμεί να προχωρήσει ως τοπικός μικρο-πνεύμονας παραγωγής, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους του, αλλά και προς τους απανταχού καταναλωτές. Δεν υπάρχει η πρόθεση για αποκλειστικότητα στη διανομή, ούτε για πώληση μπύρας εντός τού εργαστηρίου. Αντιθέτως, ευπρόσδεκτη είναι η επικοινωνία και συνεργασία με άλλους παραγωγούς. Στη μηχανική δομή που η «Μικροζυθοποιία» προμηθεύτηκε από την Καλιφόρνια, περιλαμβάνονται και… ζυθοποιίες σε μικρογραφία. Με άλλα λόγια, χάρη σε μικροδεξαμενές βρασμού και ζύμωσης και σχετικά εργαλεία, καθίσταται δυνατή όχι μόνο η παραγωγή ειδικών τύπων μπύρας σε περιορισμένη ποσότητα, αλλά και ο ευχερέστερος πειραματισμός για την παραγωγή μπύρας. Έτσι, με τη «Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο» έχουν ήδη έρθει σε επαφή παραγωγοί μπύρας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ειδικό εξοπλισμό για δικές τους δοκιμές. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αρμονία με το ανοιχτό μυαλό των ιδρυτών τής «Μικροζυθοποιίας», αφού ένα επιμέρους όνειρό τους είναι να αποτελέσει η εν λόγω ζυθοποιία στην Τήνο κέντρο επιμορφωτικών και εορταστικών εκδηλώσεων (π.χ. σεμιναρίων, συνεδρίων, ξεναγήσεων) για την μπύρα, σε τεχνικό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο. Κι εμείς, βεβαίως, το ευχόμαστε, αφού πιστεύουμε πως με τη συνέχιση και διεύρυνση των θετικών σχέσεων τής «Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο» με τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο τού νησιού, το όφελος θα είναι ουσιαστικό και ευχάριστο για όλους: τους εραστές τής καλής μπύρας, τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό, και το εργατικό δυναμικό τής Τήνου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την μπύρα «Νήσος», και το όλο εγχείρημα που αυτή αντιπροσωπεύει, επισκεφθείτε την όμορφη ιστοσελίδα της: www.nissosbeer.com.

Όσο για τη γεύση της; Υπομονή για περίπου ένα μήνα ακόμη. Εμείς πάντως την γευτήκαμε και μας άρεσε!



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

0 thoughts on “Μπύρα «ΝΗΣΟΣ», από την Τήνο με αγάπη.