Μπύρα και Κρίση στην Ισπανία

Ούτε οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Μουντιάλ, ούτε η άνοδος του τουρισμού κατάφεραν να αυξήσουν την κατανάλωση μπύρας στην Ισπανία. Με τον απολογισμό τού 2012 να δείχνει μείωση 1,5% στην κατανάλωση μπύρας σε μπαρ και εστιατόρια, η συνολική πτώση μέσα στα τελευταία 6 χρόνια άγγιξε το 21%!


estrella-galicia-spanish-beer-24x330ml-nrb-bottle-case-5-5-abvΑν συνυπολογίσουμε ότι η εξαγωγή μπύρας από την Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 25% (σημειώνοντας ένα άλμα 81% από το 2009!) δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε πως οι φίλοι Ισπανοί παράγουν μεν άφθονη ωραία μπύρα, αλλά δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να την χαίρονται οι ίδιοι, τουλάχιστον όχι όσο και όπως παλιότερα. Καθόλου ευοίωνο, αν σκεφτούμε πως η Ισπανία είναι μια χώρα με ολόκληρη κοινωνική κουλτούρα στην απόλαυση της μπύρας, αλλά και μια χώρα όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να απολαύσει την μπύρα του σε πολύ συμφέρουσες τιμές, ακόμη και με δωρεάν συνοδευτικούς μεζέδες.

Στα πλαίσια της κρίσης, πολλοί Ισπανοί βρίσκονται χωρίς δουλειά, με συνέπεια να πίνουν μπύρα ολοένα και λιγότερο σε μπαρ-εστιατόρια, δηλαδή στους κατά την ισπανική παράδοση κατεξοχήν χώρους μπυροαπόλαυσης. Η διόγκωση της ανεργίας, η αύξηση του ΦΠΑ και η άνοδος των τιμών φαίνεται πως έστρεψε τους Ισπανούς στο να αραιώσουν τις μπυροεξόδους τους σε μπαρ και εστιατόρια, και να απολαμβάνουν την μπύρα τους στο σπίτι. Εξού και η κατά 3,5% άνοδος στην κατ’ οίκον κατανάλωση. Επίσης, αυξήθηκε η προτίμηση για μεταλλικές συσκευασίες (κουτάκια) μπύρας, έναντι των γυάλινων μπουκαλιών.

Οι εν γένει πωλήσεις μπύρας εντός Ισπανίας έπεσαν το 2012 κατά 2% σε σχέση με το 2011. Αύξηση, κι αυτή ανεπαίσθητη (0,2%), σημειώθηκε μόνο στα βορειοανατολικά τής χώρας και στις Βαλεαρίδες. Ο Ισπανικός τομέας Εστίασης & Φιλοξενίας έχει εκφράσει τη διαφωνία του προς το ενδεχόμενο να αυξήσει το Κράτος τον ειδικό φόρο για την μπύρα. Σύμφωνα με την κοινωνιο-οικονομική Έκθεση τού Τομέα Ζύθου στην Ισπανία, που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Σίτισης και Περιβάλλοντος, και τους Ζυθοποιούς τής Ισπανίας, εκτιμάται ότι μια αύξηση 10% στον συγκεκριμένο φόρο θα προκαλέσει μείωση στην κατανάλωση μπύρας κατά 25 εκατομμύρια λίτρα και απώλεια 1.700 θέσεων εργασίας!

Άραγε η ισπανική Πολιτεία θα λάβει υπ’ όψη της την προειδοποίηση του Υπουργείου και των Ζυθοποιών;



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

0 thoughts on “Μπύρα και Κρίση στην Ισπανία