Μπύρα – Χίλιες και μία χρήσεις

michael reynolds beer cansΔροσίζει οικολογικά το σπίτι τού μέλλοντος

Το “Earthship”, ένα σπίτι στο Μεξικό, έχει στους τοίχους του άδεια κουτάκια μπύρας. Οι κατασκευαστές, αντί για το κλασσικό τσιμέντο, εναλλάσσουν στρώσεις από λάσπη ασβεστοκονιάματος και κουτάκια μπύρας.


Η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τοίχους σε κήπους. Το “Earthship” διαθέτει, επίσης, οικολογικό σύστημα ψύξης, που χρησιμοποιεί για μόνωση γεμάτα κουτάκια μπύρας. Ένας ανεμιστήρας οροφής επιτρέπει στον παγωμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας αέρα τής ερήμου να ρέει. Η μπύρα απορροφά αυτό το κρύο, αλλά δεν παγώνει, εξαιτίας τού οινοπνεύματος που περιέχει. Όταν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο φεγγίτης μένει κλειστός, η μπύρα απελευθερώνει τη δροσιά που αποθήκευσε τη νύχτα. Νά λοιπόν που η μπύρα μπορεί να χαρίσει δροσιά ακόμη και χωρίς να την πιούμε!

Φτιάχνει μοντέλα αεροπλάνων

Ο Duane Mathis, πιλότος και «μανιακός» με τη μηχανική αεροσκαφών και την μπύρα, άρχισε τον αερομοντελισμό από κουτάκια μπύρας το 1984. Στο σάιτ του (bcair.com) πουλάει τα σχέδια για 22 διαφορετικά μοντέλα για αεροπλάνα και ελικόπτερα από κουτάκια μπύρας, κάποια εκ των οποίων πετάνε πραγματικά!

Σβήνει φωτιές

Άρπαξε φωτιά το μπάρμπεκιου και δεν υπάρχει πυροσβεστήρας; Μην πανικοβληθείτε! Ένα μπουκάλι ή κουτί μπύρας μπορεί να κάνει καλή δουλειά για την καταπολέμηση μικρών εστιών φωτιάς, αφού η μπύρα αποτελείται κυρίως από νερό. Απλώς κουνήστε δυνατά και ανοίξτε. Η μπύρα «ασφαλείας» θα κάνει τη δουλειά της!

Χαλαρώνει τις σκουριασμένες βίδες

Ρίξτε αρκετή μπύρα στα «παξιμάδια» που έχουν κολλήσει, και περιμένετε για μερικά λεπτά. Το ανθρακικό της κατά πάσα πιθανότητα θα «σπάσει» τη σκουριά και θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε πιο άνετα στο ξεβίδωμα.

Γυαλίζει τα σκεύη

Στα παλιά χρόνια, με τα απομεινάρια μπύρας που κατακάθονταν στα βαρέλια γυάλιζαν τις χάλκινες δεξαμενές στις ζυθοποιΐες. Σε κάποιες το κάνουν ακόμη. Άλλοι χρησιμοποιούν μπύρα για να γυαλίζουν οικιακά σκεύη, χάλκινα ή με χάλκινη επίστρωση. Αφήνουμε την μπύρα να «κάτσει» για λίγο στην επιφάνεια που θέλουμε να γυαλίσουμε, για να προλάβει να δράσει η ελαφριά οξύτητά της, και μετά αφαιρούμε με μαλακό πανί.

Ξεφορτώνεται τους γυμνοσάλιαγκες

Μαζέψτε μερικά άδεια βαζάκια (χωρίς το καπάκι τους) με φαρδύ στόμιο και γεμίστε τα μέχρι το 1/3 με φτηνή μπύρα. Μετά, θάψτε τα περί τα 4-5 μέτρα γύρω από τον κήπο ή τον χώρο που θέλετε να προστατέψετε. Βεβαιωθείτε ότι τα στόμια είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους. Για κάποιο λόγο, οι γυμνοσάλιαγκες αγαπούν την μπύρα. Θα βρουν τις μπυροπαγίδες, θα πέσουν μέσα και θα πνιγούν. Εφαρμόστε το «τέχνασμα» το βράδυ, και το πρωί μαζέψτε τα «θύματα». Δείξτε λίγο σεβασμό: στο κάτω-κάτω, θα έχουν πέσει στο πεδίον τής (μπυρο)μάχης…

Παγιδεύει ποντίκια

Οι σάλιαγκες δεν είναι τα μόνα παράσιτα που έλκονται μοιραία από την μπύρα. Αν τοποθετήσουμε κουβαδάκια ή λεκάνες με μπύρα (όχι απ’την καλή, ε!), και στο καθένα ακουμπήσουμε μια μικρή π.χ. ξύλινη «ράμπα», τα ποντίκια θα ακολουθήσουν την ευωδιά τής μπύρας, θα ανέβουν τη ράμπα και θα πηδήσουν μέσα στον κουβά, για να πιουν μέχρι σκασμού. Μετά, απλά δεν θα μπορούν να σκαρφαλώσουν έξω απ’ τον κουβά.

Δαμάζει τις απείθαρχες τρίχες

tumblr_lmgq0y5Ecw1qblyc6o1_500Μερικές σταγόνες μπύρας προσφέρουν την (χωρίς υπερβολές) κολλώδη ιδιότητα που χρειάζεται, για να υποτάξουμε τρίχες που αποφασίζουν να «επαναστατήσουν» είτε στα μαλλιά είτε στα φρύδια μας. Απλώς βρέχουμε τον δείκτη τού χεριού με λίγη μπύρα και εφαρμόζουμε στις άτακτες τρίχες, για να τις επαναφέρουμε στην τάξη και να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας. Με την υπόλοιπη μπύρα μπορούμε, αν θέλουμε, να βελτιώσουμε και την διάθεσή μας

Περιποιείται τα μαλλιά

Ποιος δεν θυμάται το περίφημο: «Μην το πιείτε, λουστείτε!» Βάλτε μια κούπα μπύρα σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, και φέρτε τη σε βράση. Αφήστε να «σωθεί» μέχρι να μείνει το ¼ της κούπας. (Έτσι θα εξατμιστεί το οινόπνευμα, που έχει την τάση να ξηραίνει τα μαλλιά). Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει. Κατόπιν, αναμιγνύετε με μια κούπα απ’ το αγαπημένο σας σαμπουάν. (Για ευκολία, μπορείτε να βάλετε το μίγμα σε ένα άδειο μπουκάλι από σαμπουάν). Λουστείτε όπως συνήθως (μπυροσαμπουάν, μασάζ, ξέπλυμα). Τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν ζωντάνια και λάμψη. Για τους δύσπιστους σημειώνουμε ότι γνωστή ζυθοποιΐα στις ΗΠΑ κατασκευάζει και πουλάει σαμπουάν, αλλά και σαπούνι σε πλάκες, με πραγματική μπύρα.

Ανακουφίζει τα κουρασμένα πόδια

Ρίξτε 1-2 κρύες μπύρες (αυτές που έχουν μπόλικο ανθρακικό κάνουν καλύτερη δουλειά) σ’ ένα κουβά και μουλιάστε τα ταλαιπωρημένα σας πόδια. Η παγωμένη μπύρα μπορεί να ανανεώσει τη διάθεσή μας, βεβαίως, αλλά και να προσφέρει ένα άκρως καταπραϋντικό ποδόλουτρο.

Κάνει μασάζ

Ένα γεμάτο κουτάκι μπύρας μπορεί να γίνει ωραιότατο εργαλείο μασάζ. Για παράδειγμα: Βγάλτε τα παπούτσια και με το πέλμα «ρολλάρετε» το κουτάκι. Ή βάλτε ένα κουτάκι μπύρας ανάμεσα στις ωμοπλάτες σας και ακουμπήστε με την πλάτη στον τοίχο, ρολλάροντας το κουτάκι που, μ’ αυτό τον τρόπο, σας κάνει μασάζ. Το ρολλάρισμα με κουτάκι μπύρας μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα σημεία: τετράδυμο, γλουτό, αυχένα, γάμπα. Η πίεση που θα ασκηθεί χαλαρώνει τον μυϊκό ιστό και διεγείρει την κυκλοφορία τού αίματος στην περιοχή, προκαλώντας αίσθημα ανακούφισης και άνεσης.

Ανακουφίζει από πόνους

Παγωμένα ή πολύ κρύα κουτάκια μπύρας λειτουργούν μια χαρά και ως παγοκύστες. Πιέστε ένα στο σημείο που σας ενοχλεί: τον πονεμένο μυ, τον σβέρκο που τον τσουρούφλισε ο ήλιος, το κεφάλι που το σφυροκοπάει ο πονοκέφαλος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και (παγωμένη) συσκευασία των 500 ml πίσω από τον μηρό, στερεώνοντας με ελαστικό επίδεσμο. Ή να ξεκουράσετε το πονεμένο χέρι σας με ένα παγωμένο κουτάκι μπύρας, στερεώνοντας κοντά στον αγκώνα με ένα απλό περιβραχιόνιο του τένις/μπάσκετ. Φροντίστε να βάζετε ένα λεπτό ύφασμα ανάμεσα στο δέρμα και το κουτί τής μπύρας, για να αποφύγετε ενδεχόμενα κρυοπαγήματα.

Μπορεί να ρίξει την ανεβασμένη πίεση

Ο John Palmer, υπερτασικός ζυθοποιός και μηχανικός στη Μονρόβια της Καλιφόρνια, βάζει μια χούφτα αποξηραμένο λυκίσκο σε καφετιέρα και «βράζει» με καυτό νερό. Το ρόφημα που προκύπτει είναι πικρό, αλλά εκείνος υποστηρίζει ότι επαναφέρει την πίεσή του σε κανονικά επίπεδα μέσα σε 10 λεπτά, καθώς διαστέλλει τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία του. Η παρατήρηση του κ. Palmer δεν έχει ερευνηθεί συστηματικά. Και εννοείται πως κανείς δεν πρέπει να καταργεί από μόνος του τη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως ακολουθεί. Πάντως, ο Δρ. Alexander θεωρεί πως ίσως αυτή η πρακτική να έχει μια βάση: Ένα άτομο που του ανεβαίνει πολύ η πίεση, συνήθως κοκκινίζει και ιδρώνει. Ίσως κάποιο συστατικό τού ροφήματος διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας στη συνέχεια σε χαμήλωμα της πίεσης.

Καλμάρει το στομάχι

Λίγη μπύρα με αρκετό ανθρακικό μπορεί να καλμάρει το ταραγμένο στομάχι, όπως π.χ. και μια γκαζόζα ή cola. Επιπλέον, το ακοόλ τής μπύρας βοηθάει να καταλαγιάσει το αίσθημα του πόνου. Βεβαίως, αυτό δεν ισχύει για όσους υποφέρουν από γαστρίτιδα ή έλκος, και πρέπει ούτως ή άλλως να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

Βελτιώνει τον ύπνο

Θα περιμέναμε να δούμε εδώ κάτι για κατανάλωση μπύρας. Ωστόσο, υπάρχουν κυρίες που ζητούν από ζυθοποιΐες λυκίσκο και τον ράβουν σε μαξιλάρια. Υποτίθεται ότι βοηθάει για καλύτερο ύπνο και ιδιαίτερα σε μωρά που υποφέρουν από κολικούς. Εμείς δεν το έχουμε δοκιμάσει, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που το εφαρμόζουν. Ωστόσο, καθώς ο λυκίσκος είναι φυτό, χρειάζεται προσοχή για την περίπτωση αλλεργιών.

Κάνει το ρύζι ξεχωριστό

Ξεπλένουμε 1 κούπα ρύζι «γιασεμί» με νερό. Επαναλαμβάνουμε ακόμη δύο φορές, και στραγγίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και προσθέτουμε 350 ml μπύρα (κατά προτίμηση καστανή ale). Φέρνουμε το μίγμα σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο λίγο, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Το ρύζι δεν θα είναι λασπωμένο και θα έχει μια ιδιαίτερη νοστιμιά.

Νοστιμίζει μύδια, στρείδια και «κυδώνια»

Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα (με θήκη-σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό, όπου θα τοποθετήσετε τα οστρακοειδή) με ίσα μέρη νερού και μπύρας, και φέρτε σε βράση. Όταν τα όστρακα ανοίξουν, αποσύρετε. Η μπύρα θα έχει δώσει μια έξτρα γεύση. Τόσο απλό!

Μαρινάρει το κρέας

Καθώς η μπύρα είναι ελαφρώς όξινη, μπορεί να κάνει το κρέας πιο τρυφερό. Μάλιστα, δεν θα αλλoιώσει την αυθεντική του γεύση όσο το μια μαρινάδα βασισμένη στο κρασί ή το ξίδι. «Τρυπήστε» λιγάκι το κρέας, βάλτε το σε μπωλ, προσθέστε μπύρα και σκεπάστε καλά. (Η εγγλέζικη ale είναι ιδανική για μοσχάρι). Αφήστε στο ψυγείο να μαριναριστεί για μερικές ώρες ή, ακόμα καλύτερα, όλη νύχτα. Α, και μην πιείτε τη μαρινάδα!

Απογειώνει την Barbecue Sauce
Υλικά:

350 ml μπύρα «κεχριμπαρένια» ή «καστανή»
1 μέτριο γλυκό άσπρο κρεμμύδι, σε κομματάκια
1 μέτρια πιπεριά «κέρατο», σε κομματάκια
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες και «λιωμένες»
2 κουταλιές σούπας κάππαρη
5 ώριμες τομάτες, σε κομματάκια
1 μικρό κουτάκι πελτές τομάτας
1/3 της κούπας ξίδι από κρασί
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
1/3 της κούπας σάλτσα σόγιας
1/3 της κούπας ζάχαρη καστανή
1 κουταλιά σούπας μπαλσάμικο
2 κουταλιές σούπας Worcestershire sauce
2 κουταλιές σούπας ταμπάσκο
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα τύπου Dijon
2 κουταλιές σούπας Horseradish (χρένο)
2 κουταλιές σούπας ρίγανη
2 κουταλιές σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε όλα τα συστατικά σε μεγάλο τηγάνι (ή φαρδύ κατσαρόλι) και βράζουμε για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αργεί, αλλά το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την υπομονή σας. Όταν κρυώσει, τη βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, για να «δέσουν» αρμονικά τα αρώματα. Είναι έτοιμη να συνοδεύσει ό,τι τραβάει η όρεξή μας!



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

0 thoughts on “Μπύρα – Χίλιες και μία χρήσεις