Μπύρα για υγιές σώμα και μυαλό… ιδίως για τις Γυναίκες…

BeerWomenΗ με μέτρο κατανάλωση μπύρας, εξαιτίας των φυσικών συστατικών που περιέχει, μπορεί να ωφελήσει την υγεία της γυναίκας σε διαφορετικά στάδια της ζωής της, λόγου χάρη στην κύηση, τη γαλουχία, την εμμηνόπαυση και τα γηρατειά.


Εγκυμοσύνη και Θηλασμός

Τόσο οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, όσο και όσες είναι ήδη σε ενδιαφέρουσα, αξίζει να έχουν υπ’ όψη τους την αξία του φολικού οξέως. Το φολικό οξύ αποτελεί βιταμίνη ουσιώδη για το νευρικό σύστημα και την αναγέννηση των κυττάρων, και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης – ενός παράγοντα που συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο δυσπλασιών στον νωτιαίο μυελό, και προλαμβάνει μεγάλο μέρος των ενδεχόμενων βλαβών του νευρικού σωλήνα κατά τη γέννηση. Πρέπει, βεβαίως, να τονιστεί ότι στην περίπτωση των εγκύων η κατανάλωση μπύρας αφορά σε μη αλκοολούχες ποικιλίες, οι οποίες είναι εξίσου πλούσιες σε φολικό οξύ.

Μετά τον τοκετό, κατά τη φάση του θηλασμού: «Η μη αλκοολούχος μπύρα παρέχει φυσικά αντιοξειδωτικά που συμμετέχουν στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και στη μείωση των φαινομένων οξείδωσης που ευθύνονται για τη γήρανση του οργανισμού», εξηγεί ο Δρ. Tirso Pérez Medina, Καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και επικεφαλής του τμήματος Γυναικολογίας τού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Puerta de Hierro της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Επίδραση της μη αλκοολούχου μπύρας στο μητρικό γάλα» (Efecto de la cerveza sin alcohol sobre la leche materna), η προσθήκη μπύρας στη διατροφή μειώνει το οξειδωτικό στρες στο οποίο υποβάλλεται η μητέρα μετά τον τοκετό, αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση στο μητρικό γάλα και, ως εκ τούτου, μειώνει και το οξειδωτικό στρες που αντιμετωπίζει το βρέφος μετά τη γέννηση.

Εμμηνόπαυση και Γήρανση

Το οξειδωτικό στρες ενέχεται στην εξέλιξη πολλών παθολογικών καταστάσεων, όπως η αρτηριοσκλήρωση, ο διαβήτης, οι νευροεκφυλιστικές νόσοι και ο καρκίνος. Επίσης, υφίσταται στενή σχέση ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση και στους κινδύνους να αναπτύξει τέτοιου είδους νοσήματα. Επιπλέον, η εμμηνόπαυση και η κλιμακτήριος χαρακτηρίζονται από μείωση των οιστρογόνων, πράγμα που οδηγεί σε μικρότερη απορρόφηση ασβεστίου. Ως προληπτικό μέτρο συστήνεται μεγαλύτερη κατανάλωση ασβεστίου στην εμμηνόπαυση, καθώς και κάλυψη των αναγκών για βιταμίνη D.

Συνεπώς, κατά τη φάση της εμμηνόπαυσης τα αντιοξειδωτικά έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Η μπύρα είναι πηγή πολυφαινολών, βιταμινών, φυτικών ινών και φυσικών φυτο-οιστρογόνων. Αυτά τα τελευταία συμβάλλουν στην πρόληψη παθολογικών καταστάσεων που απορρέουν από την «παρακμή» των οιστρογόνων, κάτι που χαρακτηρίζει την εμμηνόπαυση. Επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση φυσικών φυτο-οιστρογόνων μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης γύρω στα 2 χρόνια.

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες της μπύρας μπορούν να συμβάλουν στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και στη μείωση των φαινομένων οξείδωσης που ευθύνονται για τη γήρανση του οργανισμού. Ακόμη, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι, μετά τη (συνετή) κατανάλωση μπύρας, η λεγόμενη καλή χοληστερίνη (HDL) του αίματος τείνει να αυξάνεται, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα για ισχαιμικές καρδιοπάθειες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Instituto del Frío del CSIC, η κατανάλωση μπύρας με μέτρο, από υγιείς ενήλικες, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδίως των γυναικών. Παρατηρήθηκε αύξηση λευκοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων – κυττάρων που βοηθούν στην καταστροφή εχθρικών μικροοργανισμών, προστατεύουν από συγκεκριμένα βακτήρια, καταστρέφουν ιούς, ανταποκρίνονται σε ξένους ιστούς όπως τα μοσχεύματα, και ακόμη λειτουργούν ως ρυθμιστές του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι ο συνηθέστερος τύπος ασθένειας των οστών και χαρακτηρίζεται από ισχνή οστική μάζα και «μικροαρχιτεκτονικές» μεταβολές, που καθιστούν τα οστά πιο εύθραυστα. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν διάφορες θρεπτικές ουσίες με μεγάλη σημασία για την οστική μάζα, και κάποιες από αυτές μπορούμε να τις συναντήσουμε και στην μπύρα.

Έτσι, η μπύρα περιέχει: Φλαβόνες, που έχουν σημαντική οιστρογονική δράση, αναστέλλουν την απώλεια οστικής μάζας και ενεργοποιούν την έκκριση Καλσιτονίνης – μιας ορμόνης που με τη σειρά της αναστέλλει την οστική αναρρόφηση. Διαδζεΐνη και Γενιστεΐνη, που βρίσκονται στον λυκίσκο και στον φλοιό του κριθαριού, και προστατεύουν τα οστά. Πυρίτιο, στοιχείο βασικό στις διαδικασίες ασβεστοποίησης, που αυξάνει την οστική πυκνότητα και προωθεί τον σχηματισμό του κολλαγόνου. Ασβέστιο και Βιταμίνη D. Μαγνήσιο, που βοηθά στον μεταβολισμό και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ψευδάργυρο, Χαλκό και Μαγγάνιο, που διεγείρουν τον σχηματισμό και την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών.

Νόσος του Αλτσχάιμερ

Από την άλλη πλευρά, έχει φανεί ότι η κατανάλωση μπύρας, με μέτρο, θα μπορούσε να μειώσει έναν από τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί την πιο συνήθη αιτία άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών, και φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες. Η μπύρα περιέχει πυρίτιο, το οποίο μειώνει τη δράση του αλουμινίου, νευροτοξικό στοιχείο που συνδέεται με την άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Γυναίκα, Γυναικολογία και Μπύρα

Αυτές τις πληροφορίες, και πολύ περισσότερες ακόμη, γύρω από τα οφέλη της συνετής κατανάλωσης μπύρας από τις γυναίκες κατά τα διάφορα στάδια της ζωής τους, μπορούμε να δούμε αναλυτικά στο βιβλίο «Γυναίκα, Γυναικολογία και Μπύρα» (Mujer, Ginecología y Cerveza), που εξέδωσε η Ισπανική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής (Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia, ή αλλιώς SEGO) και επιμελήθηκε ο Δρ. Pérez.



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

0 thoughts on “Μπύρα για υγιές σώμα και μυαλό… ιδίως για τις Γυναίκες…