Κόντρα Χοιρινό Φιλέτο με Guinness

Δοκιμάστε μια συνταγή για νόστιμο χοιρινό με μαύρη μπύρα.


Beer-Braised-Sauerkraut_lgΤα υλικά μας (Για 4 μερίδες):
1 παχύ φιλέτο χοιρινού
200 ml. μαύρη Guinness
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2-3 εκατ. ρίζα τζίντζερ, ξεφλουδισμένη και τριμμένη
1 πράσινο μήλο (όποιας ποικιλίας μάς αρέσει, π.χ. Smith)
8 καρύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
1 κοφτή κουταλιά τής σούπας καστανή ζάχαρη
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Φύλλα από κάρδαμο

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή σωτέζα (που να χωράει ολόκληρο το φιλέτο) στη φωτιά, και καλύπτουμε με το ελαιόλαδο τον πάτο.
Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο και το χρυσίζουμε απ’ όλες τις πλευρές του σε φωτιά μέτρια προς δυνατή.
Όταν το κρέας έχει πάρει χρώμα παντού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμυδάκι.
Όταν σιγοβράσει και γίνει διάφανο, προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και συνεχίζουμε το βράσιμο περί τα 4 λεπτά,ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις των μυρωδικών.
Όταν το σκόρδο πάρει λίγο χρώμα, ρίχνουμε την μπύρα και δυναμώνουμε τη φωτιά, για να φτάσει σε βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να «σωθεί» κάπως η σάλτσα.
Όταν η μπύρα έχει «σωθεί» στο μισό, προσθέτουμε το μήλο (ξεφλουδισμένο, χωρίς τον πυρήνα, και κομμένο σε φέτες), τα κομμένα καρύδια, την καστανή ζάχαρη και ακόμη λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Χωρίς να σκεπάσουμε το σκεύος, αφήνουμε να μαγειρευτεί το μίγμα, ανακατεύοντας πού και πού το κρέας και το μήλο, μέχρι να «μελώσει» (να γίνει πηχτό σαν σιρόπι) το ζουμί.
Αφαιρούμε τις φέτες τού μήλου προσεκτικά, γιατί πρέπει να διατηρήσουν το σχήμα τους και να είναι λίγο τραγανές στο κέντρο. (Έτσι θα μας είναι και ευκολότερο να μείνει το χοιρινό «ποτισμένο» από το γλάσο τής μπύρας.)

Σερβίρισμα:
Κόβουμε το φιλέτο στις αντίστοιχες μερίδες, και το τοποθετούμε στα πιάτα σε κατακόρυφη θέση (όρθιο).
Καλύπτουμε την κάθε μερίδα κρέατος με 4 από τις φέτες μήλου, καρύδια και ζωμό μπύρας.
Ολοκληρώνουμε με φυλλαράκια από κάρδαμο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδου από πάνω, και σερβίρουμε αμέσως.



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

0 σχόλια στο Κόντρα Χοιρινό Φιλέτο με Guinness