πως η μπύρα μπορεί να σου σώσει την ζωή στο BBQ

Εάν μαρινάρετε το κρέας με μπύρα πριν το ψήσιμο στα κάρβουνα μπορεί να μειώσετε τις πιθανότητες να παραχθούν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.


Photo: Alamy

Photo: Alamy

Μια κρύα μπύρα και μια μπριζόλα μόλις έχει βγει από το μπάρμπεκιου είναι μια απόλαυση που δύσκολα κάποιος θα την αρνηθεί. Ειδικά τώρα που ο καιρός ανοίγει.

Ωστόσο, μια έρευνα διαπίστωσε ότι η αντιστοίχιση αυτή είναι επίσης καλή και για την υγεία μας, μιας και το μαρινάρισμα του κρέατος στην μπίρα πριν το ψήσιμο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μετά από την κατανάλωση τροφών που έχουν ψηθεί στα κάρβουνα.

Η διαδικασία του μαγειρέματος του κρέατος στα κάρβουνα είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή των δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες ή ΠΑΥ (polycyclic aromatic hydrocarbons), οι οποίες συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό της Γεωπονίας και Χημείας Τροφίμων, ο εμποτισμός του κρέατος σε μαρινάδα μπύρας – ιδιαίτερα μιας stout ή μαύρης μπύρας – μειώνει τη δημιουργία των ΠΑΥ των ψητών.

Τα υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, οι οποίες είναι επίσης παρούσες στον καπνό του τσιγάρου και των καυσαερίων από τα αυτοκίνητα, συνδέονται με καρκίνους σε πειραματόζωα. Ακόμα οι γιατροί έχουν στο παρελθόν ανακαλύψει μια σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και στους ενήλικες που τρώνε πολύ κρέας στη σχάρα.

Μαρινάδες με κρασί ή τσάι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ορισμένων πιθανά καρκινογόνων ουσιών σε μαγειρεμένο κρέας, αλλά λίγα ήταν γνωστά στο παρελθόν για το πώς διαφορετικές μαρινάδες μπύρας επηρεάζουν τα επίπεδα των ΠΑΥ.

Ο καθηγητής Isabel Ferreira Ferreira και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία έψησαν στην σχάρα δείγματα από χοιρινό κρέας μαριναρισμένο για τέσσερις ώρες σε μπύρα Pilsner, σε μη αλκοολούχα μπύρα Pilsner και μια μαύρη ale μπίρα και το τοποθέτησαν σε ψησταριά με αρκετά κάρβουνα.

Η Pilsner περιείχε 5,2 % αλκοόλ, ενώ η μαύρη μπύρα περιείχε 5,0% αλκοόλ. Όλες οι μπύρες είχαν αγοραστεί από το τοπικό σούπερ μάρκετ.

Το κρέας ήταν χοιρινό μπούτι σε μπριζόλες, ζύγιζε περίπου 100 γραμμάρια και ήταν περίπου 75 χιλιοστά σε πάχος, το οποίο αγόρασαν επίσης από ένα τοπικό σούπερ μάρκετ στο Πόρτο.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η μαύρη μπύρα είχε την ισχυρότερη επίδραση, μειώνοντας τα επίπεδα ΠΑΥ σε σύγκριση με το κρέας που δεν ήταν μαριναρισμένο .

Όλες οι μαρινάδες μπύρας ήταν πιο αποτελεσματικές από τη μη μαρινάδα σε όλα τα σημεία, και ο υπεύθυνος της ομάδας ανέφερε.

«Η μαύρη μπίρα είχε την ισχυρότερη επίδραση, μειώνοντας τα επίπεδα των οκτώ μεγάλων ΠΑΥ κατά περισσότερο από το ήμισυ σε σύγκριση με το μη μαριναρισμένο χοιρινό.»

Με λίγα λόγια Μπύρα πριν το BBQ! Μπύρα κατά την διάρκεια του BBQ! Μπύρα και μετά!
…και στην υγεία μας παιδιά!

 



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

0 thoughts on “πως η μπύρα μπορεί να σου σώσει την ζωή στο BBQ