Μπύρες Ελληνικές, Αιγαιοπελαγίτικες, για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Στο Αιγαίο από το 3000 π.Χ. έπιναν μπύρα!

Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι «οίνω εκ κριθέων πεποιημένω διαχρέωνται» (2:77) και ο Αισχύλος ότι πίνουν «εκ κριθέων μέθυ» (Ικέτιδες: 953). Από τα παραδείγματα αυτά προκύπτει ότι, ακόμη και πριν να επινοηθεί η λέξη ζύθος για την μπύρα, αυτή ήταν γνωστή ως ποτό στην Αρχαία Ελλάδα και καταναλωνόταν με άλλο όνομα (π. χ. μέθυ ή οίνος). Όπως οι Αρχαίοι Έλληνες, έτσι κι εμείς καταναλώνουμε άφθονη μπύρα!

Εδώ σας έχουμε μια λίστα από τις μπύρες που παράγονται στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας!


ΝΗΣΟΣ Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, στο νησί της Τήνου

Μικρής παραγωγής, οι μπύρες ΝΗΣΟΣ ζυθοποιούνται με αργή, παραδοσιακή, απόλυτα φυσική διαδικασία που διαρκεί πάνω από έναν μήνα. Οι μπύρες ΝΗΣΟΣ έχουν πλούσια γεύση, άρωμα και σώμα καθώς παράγονται από κορυφαίες, προσεγμένα επιλεγμένες πρώτες ύλες. Βύνες, λυκίσκοι και μαγιά ζυθοποιούνται αποκλειστικά με παραδοσιακό, αργό και φυσικό τρόπο. Οι μπύρες μας, που ζυθοποιούνται και εμφιαλώνονται 100% στην Τήνο,έχουν φυσική ενανθράκωση και προσφέρονται απαστερίωτες, «ζωντανές» και φρέσκιες, με τη μέγιστη δυνατή γεύση και διατροφική αξία, καθώς δεν υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία (παστερίωση / pasteurization), δεν περιέχουν συντηρητικά και σταθεροποιούνται με μικροφιλτράρισμα (micro-filtration).

Μπύρες ΝΗΣΟΣ:

  • ΝΗΣΟΣ Pilsner
  • ΝΗΣΟΣ Βιολογική, All-Day Lager
  • 7 Μποφόρ, Strong Dark Pilsner

Οι Αιγύπτιοι έπαιρναν μπύρα από την Κρήτη!

Είναι γνωστό ότι η μπύρα ήταν το αγαπημένο ποτό των Αιγυπτίων όλων των εποχών και ότι από το Αρχαίο κιόλας Βασίλειο υπήρχαν τέσσερα είδη μπύρας. Ο ακριβής τρόπος παρασκευής δεν είναι γνωστός, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι παρασκευαζόταν από αλεσμένο κριθάρι. Μάλιστα, η βασιλική κουζίνα διέθετε ειδικό χώρο για τη διαδικασία αυτή. Στο Νέο Βασίλειο είχε εκδηλωθεί ιδιαίτερη προτίμηση σε ξενική μπίρα εισαγόμενη από την ανατολική Μικρά Ασία και την Κρήτη.

Κρητική Ζυθοποιία, στα Χανιά Κρήτη

H ‘Κρητική Ζυθοποιία’ είναι μία καινοτόμα επιχείρηση παραγωγής μπύρας, η πρώτη στον Νομό Χανίων, με έδρα στο Ζουνάκι, Δήμου Πλατανιά Χανίων. Θελήσαμε να προσφέρουμε μία μοναδική μπύρα, με ισχυρή τοπική ταυτότητα, φέρνοντας έτσι, την Κρήτη στο ποτήρι σας!
Η μπύρα ‘Χάρμα’ είναι η πρώτη Χανιώτικη μπύρα και παράγεται από εξαιρετικές πρώτες ύλες. Αγνή, φυσική, αφιλτράριστη και απαστερίωτη, διατίθεται μόνο σε βαρέλια και σε περιορισμένη ποσότητα, σε επιλεγμένα καταστήματα των Χανίων ώστε να διασφαλίζεται η μοναδική της γευστική ποιότητα προς τους καταναλωτές μας.
Θεωρούμε τιμή μας όταν κάποιος επιλέγει την μπύρα μας και καθήκον μας να του προσφέρουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Ο ικανοποιημένος καταναλωτής δεν επιστρέφει ποτέ μόνος του, γι αυτό και οφείλουμε κάθε φορά να είμαστε διπλά καλύτεροι.
Η μπύρα Χάρμα φέρνει την Κρήτη της καρδιάς μας, στο ποτήρι σας!

Μπύρες Κρητικής Ζυθοποιίας:

  • Χάρμα Ξανθιά Μπύρα
  • Χάρμα Μαύρη Μπύρα
  • Χάρμα Pale Lager

Brinks Brewery: Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία, στο Ρέθυμνο Κρήτη

Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή παράγουμε στη ζυθοποιία μας τη μπύρα Brink’s από νερό, βύνη και λυκίσκο βιολογικής καλλιέργειας. Η βύνη αλέθεται και αναμιγνύεται με νερό στο δοχείο ανάμιξης. Το μίγμα θερμαίνεται σταδιακά σε διάφορες θερμοκρασίες μεταξύ 47οC και 78οC δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στις πρωτεΐνες να διασπαστούν στα συστατικά τους και να μετατραπεί το άμυλο της βύνης σε ζάχαρη. Στο δοχείο διήθησης το ζυθογλεύκος αποχωρίζεται από τα στερεά κομμάτια της βύνης, που δίδονται αργότερα στα ζώα.
Το καθαρό γλεύκος εν συνεχεία βράζει στον βραστήρα με λυκίσκο και σε επόμενο στάδιο, αφού ψυχθεί, μεταφέρεται στις δεξαμενές ζύμωσης-ωρίμανσης όπου προστίθεται η μαγιά. Η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα του ζυθογλεύκους σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Η κύρια και εντατική ζύμωση ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα, οπότε αρχίζει η μακρά φάση της ωρίμανσης.
Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης σε χαμηλή θερμοκρασία η μπύρα πλουτίζει με διοξείδιο του άνθρακα και αναπτύσσει την πλούσια γεύση και τα χαρακτηριστικά της. Όταν η γεύση και ο βαθμός ωρίμανσης συμφωνεί με το επιθυμητό επίπεδο ποιότητας, η μπύρα διοχετεύεται σε μπουκάλια. Η φρέσκια, φυσικά θολή Brink’s Ρεθυμνιακή μπύρα παράγεται με γνώμονα το γερμανικό Νόμο του έτους 1516 «περί καθαρότητας του ζύθου» και διατηρείται απαστερίωτη και αφιλτράριστη. Γι’αυτό η μπύρα μας έχει πλούσια γεύση και έντονα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά.
Της δίνουμε όλο το χρόνο που χρειάζεται για να ωριμάσει πλήρως σε χαμηλή θερμοκρασία, και μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι «ζει» για 4 μήνες, αρκεί να είναι στο ψυγείο σε θερμοκρασία συντήρησης.

Μπύρες Brink’s:

  • Μπύρα Brink’s Ξανθιά
  • Μπύρα Brink’s Μαύρη

Santorini Brewing Company, στην Σαντορίνη

Ένας Σέρβος ζυθοποιός, ο Boban Κrunic, ένας Άγγλος οινέμπορος & home-brewer aficionado, ο Steve Daniel, μια πολυτάλαντη Αμερικανίδα, η Majda Anderson και ένας Έλληνας οινολόγος οινοπαραγωγός, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, συνθέτουν το πολυπολιτισμικό μείγμα εταιρικό σχήμα της νεοσύστατης Μικρό-Ζυθοποιίας Σαντορίνης ελπίζοντας να προσθέσουν κάτι διαφορετικό στην ομολογουμένως βαρετή ελληνική σκηνή των άχρωμων και άοσμων lager…
Στον παραδοσιακό οικισμό της Μέσα Γωνίας της Σαντορίνης στήθηκε το πολύ μικρό αυτό ζυθοποιείο που πιστεύουμε ότι πρέπει να το επισκεφθείτε στην πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί.
Εκεί, οι δύο ζυθοποιοί μας θα σας εξηγήσουν πως συνδυάζουν το νερό του ηφαιστειακού νησιού με τα προσεκτικά επιλεγμένα είδη βύνης από την Γερμανία & την Αυστρία, με τα πραγματικά σπάνια είδη Λυκίσκου από την Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον, την Τσεχία & την Σλοβενία και με μαγιές από το Βέλγιο & την Αμερική δημιουργώντας τις ιδιαίτερες αυτές μπίρες με σήμα τον γαϊδαράκο…

Μπύρες Μικρό-Ζυθοποιίας Σαντορίνης:

  • Yellow Donkey
  • Red Donkey
  • Crazy Donkey

Volkan Beer, στην Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ηφαιστειογενής και μοναδική. Το καταπληκτικό νησί μας δέχεται μικρή βροχόπτωση, έτσι ότι φύεται είναι έντονο σε γεύση και αρώματα και περιορισμένο σε ποσότητα.
Φτιάχνοντας την Volkan συνδυάζουμε νερό πηγής φιλτραρισμένο σε ηφαιστειακή πέτρα και τα καλύτερα τοπικά συστατικά, σπάνιο μέλι Σαντορίνης και άρωμα αρχαίου κίτρου από την Νάξο.

Μπύρες Volkan:
VOLKAN SANTORINI BLONDE
VOLKAN SANTORINI BLACK
VOLKAN SANTORINI GREY
VOLKAN SANTORINI WHITE

Magnus Magister, στην Ρόδο

Η Ζυθοποιϊα Magnus Magister με έδρα το νησί της Ρόδου έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην ελληνική επικράτεια δημιουργώντας την μπύρα με την απόλυτη γεύση.
Η ελληνική μπύρα Magnus Magister πρωταγωνιστεί στην τουριστική αγορά των νησιών και επεκτείνεται σε χώρες του εξωτερικού.

Μπύρες Magnus Magister:

  • Knights Beer of Rodos
  • Magnus Lager
  • Magnus Weiss

Zythos Vap, στην Ρόδο

Η εταιρεία θέλοντας να έχει ένα δυναμικό παρόν με προοπτική στον τομέα της ζυθοποιίας και συγχρόνως να ενδυναμώσει την τοπική βιομηχανία και παραγωγή της Δωδεκανήσου, αποφάσισε την εγκατάσταση και λειτουργία μιας νέας και υπερσύγχρονης μονάδας ζυθοποιίας στην περιοχή Τσαΐρι της Ρόδου η οποία ολοκληρώθηκε το 2009.
Με βασικό άξονα την ικανοποίηση των πελατών της και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη την παραγωγή αρίστης ποιότητας μπύρας η οποία παράγεται από φυσικές πρώτες ύλες, επιλεγμένες ώστε να πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές, η εταιρία ξεκίνησε την πρώτη της παραγωγή στις νέες εγκαταστάσεις στις 11 Απριλίου 2009. Η παραγωγή της μπύρας αρχικά περιορίστηκε στην παραγωγή σε βαρέλι 30L και 50L και στη συνέχεια με οδηγό την θετική ανταπόκριση των πελατών της για το προϊόν, προχώρησε τον Μάιο του 2012 στην εμφιάλωση της Zythos Vap σε υάλινη φιάλη 330ml και 500ml καθώς και σε κυτίο των 330ml.
Έχοντας ως μέλημα την διασφάλιση της Ποιότητας του Προϊόντος, η εταιρία προχώρησε στην εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005) και στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 πιστοποιήθηκε για τα πρότυπα αυτά από διαπιστευμένο φορέα Πιστοποίησης.
Η Zythos Vap έχει κερδίσει την αγάπη των καταναλωτών της. Μια ξανθιά συντροφιά για κάθε στιγμή που σε ταξιδεύει στο πέλαγος των αισθήσεων του αρώματος και της γεύσης.

Μπύρες Zythos Vap:

  • Zythos Vap Ξανθιά

Ζυθοποιία Χίου, στην Χίο

O Μάνος πειραιώτης στην καταγωγή βρέθηκε στη Χίο το 2009 και ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα της μικροζυθοποιίας μας το καλοκαίρι του 2010 με τον διακριτικό τίτλο «ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΙΟΥ».
Το 2011 διαμορφώθηκε ο χώρος στην περιοχή του Κάμπου της Χίου (Αγίου Μηνά 78) όπου στεγάζεται η επιχείρηση μέχρι και σήμερα.
Το 2012 ξεκίνησε την παραγωγή και την εμφιάλωση της Φρέσκιας Μπύρας Χίου, που αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση στην αγορά. Η εμφιάλωση της γίνεται πάντα αφιλτράριστη και απαστερίωτη για να διατηρεί όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μπύρας. Το καλοκαίρι του 2012, η μπύρα βρέθηκε στα περισσότερα σημεία εστίασης αλλά και καφέ μπαρ του νησιού, με μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ξεκίνησε την «εξαγωγή» της μπύρας και εκτός Χίου, σε επιλεγμένα σημεία στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Καλαμάτα κτλ.)

Μπύρες Ζυθοποιίας Χίου:

  • House Ale Φρέσκια Μπύρα Χίου
  • Smoked Robust Porter


Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

0 thoughts on “Μπύρες Ελληνικές, Αιγαιοπελαγίτικες, για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.