Βελγικές μπύρες: Ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων

Με αφορμή το πρώτο μέρος της αναφοράς μας στον Τουρισμό Ζύθου στην Ευρώπη, παρουσιάζουμε 12 αντιπροσωπευτικές βελγικές μπύρες. Για όσους «ψήνεστε» για διακοπές στο Βέλγιο, αλλά φοβάστε πως δεν θα μπορέσετε να πείσετε το έτερον ήμισυ να ακολουθήσει, δείξτε της/του την ονειρεμένη 12άδα που ακολουθεί, και εξηγήστε ότι στο Βέλγιο υπάρχουν κι άλλες, πολλές και υπέροχες ποικιλίες μπύρας, που ξεπηδούν από τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική παράδοση, συνεχίζοντάς τη. Κάθε αμφιβολία θα διαλυθεί!


beer-belgiumΧυμώδης, με αισθητή την παρουσία τής μαγιάς και του λυκίσκου, η Duvel Golden Ale αποτελεί υπόδειγμα δυνατής βελγικής ale, με το απαλό της χρώμα και την ιδιαίτερη φρεσκάδα της να την κάνουν να μοιάζει ελαφρότερη απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Μια σκούρα, απολαυστική μπύρα πλούσια σε βύνη, από ένα από τα παλιότερα μοναστηριακά ζυθοποιεία τού Βελγίου, η WestmalleDubbel χαρίζει νότες από σταφίδες, ξηρούς καρπούς, καραμέλα και γλυκάνισο, που καταλήγουν σε μια ξηρή επίγευση με αισθητό το καβούρδισμα της βύνης.

Armand ’4 – Lente : Κρεμώδης και ανοιξιάτικη αυτή η lambic (χωρίς μαγιά, αλλά με «αυθόρμητη ζύμωση» με αερομύκητες) δημιουργία τής Ζυθοποιΐας “3 Fonteinen”, αναδίδει αρώματα εξοχής και κίτρων, με την οξύτητα του κουμ-κουάτ να προετοιμάζει τον ουρανίσκο για ένα καλό δείπνο.

Προϊόν μιας νεότερης ζυθοποιΐας, η Alvinne Balthazar είναι μια δυνατή ale ζυμωμένη με κόλιαντρο, κάρδαμο και τζίντερ, που προσθέτουν ένα γλυκόπικρο βάθος στις άλλες γεύσεις, όπως τον καπνό και τη γλυκόριζα.

Η Saison Dupont Vieille Provision είναι μια αντιπροσωπευτική μπύρα από την επαρχία τής Βαλλονίας, με πλούσιο άρωμα βύνης και κρεμώδη υφή, που ισορροπείται από ανανά και λευκό πιπέρι, και αφήνει μια ξηρή επίγευση λυκίσκου.

Φρουτώδης και αναζωογονητική ale, η De Plukker Keikoppenbier χαρακτηρίζεται επίσης από ένα ελαφρώς πικρό, λουλουδάτο τελείωμα, χάρη στον οργανικό λυκίσκο που καλλιεργείται σε αγροκτήματα του ζυθοποιού.

Στυφή, αρωματική και φρουτώδης, η Oud Beersel Framboise έχει άρωμα και γεύση από τα φρέσκα μούρα που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση αυτής της μπύρας «αυθόρμητης ζύμωσης» (χωρίς μαγιά) μέσα σε ξύλινα βαρέλια.

Ροδαλή, με αψιά γεύση ρουμπινένιου φραγκοστάφυλου και μήλου που εξισορροπείται από γλυκό, ώριμο ξύλο, η Rodenbach Grand Cru είναι ο… παππούς των ξινών Φλαμανδικών ales και ταιριάζει απίθανα με θαλασσινά.

Δυνατή ale, που χαρίζει μια πλούσια σύνθεση από γεύσεις που θυμίζουν σέρρυ: ξερά σύκα και χουρμάδες, υπέροχη νότα κίτρου και χαρακτηριστική ένταση από ξύλο οξιάς. Μιλάμε για την De Dolle Oerbier Special Reserva .

Από την καρδιά τής επαρχίας τής Δυτικής Φλάνδρας με τις ξακουστές καλλιέργειες λυκίσκου, η Poperings Hommel Ale μοσχοβολά σαν φρεσκοψημένα φραντζολάκια ψωμιού και έχει μια νόστιμη, πικάντικη γεύση πλούσιου λυκίσκου.

Η St . Bernardus Abt 12 είναι μια σκούρα, δυνατή ale με μπόλικη βύνη. Είναι πυκνή και πλούσια, αλλά ταυτόχρονα απαλή και αφρώδης, με ζωηρές γεύσεις μπανάνας και toffee: ένα σύνολο με ζεστή, γήινη ένταση.

Μια μπύρα που δεν κρύβει τα αρώματα του λυκίσκου της, χωρίς να υπερβάλλει όμως, είναι η De Dolle Arabier . Νότες από μέλι και φρούτα προσδίδουν ταυτόχρονα οξύτητα και γλύκα, χαρίζοντας μια ισορροπία που κάνει αυτή την ανοιχτόχρωμη ale αληθινά ευκολόπιοτη.



Διαβάστηκαν σχετικά με την Μπύρα

Sorry. No data so far.

0 thoughts on “Βελγικές μπύρες: Ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων